USE IT OR LOOSE IT

Parkinson een pandemie

Bijna iedereen kent wel iemand die gediagnosticeerd is met de ziekte van Parkinson. Professor Bas Bloem van ParkinsonNet noemt deze aandoening een pandemie.  Het is positief dat er inmiddels vele organisaties zijn die zich inzetten voor mensen met de ziekte van Parkinson:   11 april j.l. was het Wereld Parkinsondag en dit jaar is  de Parkinson alliantie opgericht parkinsontv.nl

Op het moment dat blijkt dat al die symptomen die je vaak al jarenlang hebt, worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson, is dat veelal confronterend. En natuurlijk is een van de belangrijkste vragen: wat kan je doen tegen de ziekte van Parkinson. De ziekte zelf kan niet worden genezen, gelukkig is er wel veel te doen om de symptomen te verminderen of er beter mee om te gaan. De Lee Silverman Voice Treatment BIG (LSVT-BIG) is een korte intensieve training voor patiënten met de ziekte van Parkinson, gericht op het vergroten van de bewegingen om zo het bewegingspatroon te normaliseren.

Casus Jan

Neem bijvoorbeeld Jan. Hij weet sedert 1 jaar dat hij Parkinson heeft,  maar al jaren gaat het bewegen niet meer fijn.  De neuroloog heeft hem verwezen naar mij omdat ik als Oefentherapeut ben gespecialiseerd in Parkinson (ParkinsonNet). Als ik Jan zie vertelt hij mij dat eigenlijk alle dingen die hij fijn vindt om te doen en vele dingen die hij altijd deed eigenlijk niet meer gaan. Daarom denkt hij erover om naast zijn zeilboot,  nu ook zijn moestuin weg te doen. Alles kost hem veel energie, zijn benen willen niet, hij sloft, verliest zijn balans waardoor het lopen eigenlijk niet meer goed gaat. Hij is daardoor de scootmobiel van zijn vrouw gaan gebruiken. Jan is gefrustreerd en zou zo graag  dingen weer gemakkelijker kunnen doen, het gevoel hebben dat hij weer controle heeft over zijn eigen lichaam en hij zou niet meer zo extreem vermoeid willen zijn.

Wat belangrijk voor Jan is,  om te realiseren: dit is al jaren aan de gang, geleidelijk aan is hij steeds minder gaan bewegen.  Wil je minder of geen klachten hebben dan moet dit omgedraaid worden. In eerste instantie leek Jan dit onmogelijk, maar door kleine stapjes te maken, is hij gaan merken dat dit haalbaar is. Wij zijn begonnen Jan te leren hoe hij beter en efficiënter kan gaan lopen. Door dit te trainen, kan hij dit steeds langer volhouden, inmiddels is een half uur lopen goed haalbaar.  Hij is eveneens gaan fietsen en de scootmobiel van zijn vrouw gebruikt hij niet meer.  Dit heeft ook een voordelig effect op zijn rug. Daarnaast doet hij gerichte oefeningen hiervoor. Dit alles kost tijd, maar hij merkt dat hij steeds verder vooruit gaat.  In zijn tuin werken lukt tot zijn grote vreugde ook weer. Extreme vermoeidheid was zijn grootste klacht en dit is inmiddels verdwenen.  Hij doet dagelijks zijn oefeningen van PWR (Parkinson Welness Recovery).  Na de coronaperiode gaat hij met de oefengroep Parkinson meedoen,  dit stimuleert voor bewegen en het lotgenotencontact is heel positief.  Jan is blij met  wat hij bereikt heeft.

Christianne Jansma,
ParkinsonNettherapeut Nieuwe Niedorp

Laat een reactie achter