Groepsactiviteiten

rode-lijn

Home » Specialisaties » Groepsactiviteiten

Onze groepsactiviteiten

groene-lijn

Oefentherapie Cesar/Mensendieck biedt ook groepsactiviteiten. Naast individuele oefentherapie is het plezierig om in groepsverband te bewegen. Samen is leuk en je kunt elkaar stimuleren en motiveren. Wij adviseren je graag over de soort groepsles of groepsbehandeling die bij jou past.

Groepslessen onder begeleiding van een oefentherapeut Cesar/Mensendieck zijn zeer geschikt voor mensen met een verhoogde kans op klachten aan het bewegingsapparaat en/of spanningsgerelateerde klachten.

Groepsactiviteiten

Groepsbehandelingen zijn er voor specifieke doelgroepen met specifieke lichamelijke en/of psychische klachten. Onder professionele begeleiding van een oefentherapeut Cesar/Mensendieck werk je aan een gezonde houding en gezond beweeggedrag. Sommige groepsactiviteiten zoals Mindfulness en Slaapslim helpen je om lichaam en geest weer in balans te brengen. Groepslessen zijn vaak een welkome aanvulling op individuele groepstherapie, maar kunnen ook op zichzelf worden gevolgd.

Geen verwijzing nodig

Ook zonder verwijzing kun je terecht bij onze oefentherapeuten. Je hoeft niet per se langs een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist. Behandelkosten worden conform poliswaarden van je zorgverzekering vergoed. 

Bekijk hieronder de verschillende groepsactiviteiten. Onder de informatie kun je je meteen aanmelden.

Liever oefentherapie?

Oefen je FIT!

Oefen je FIT!

Ook als je geen klachten (meer) ervaart, wil je fit zijn en blijven. Oefen je FIT! biedt een beweegprogramma onder begeleiding van een oefentherapeut. Voor mensen die veel klachten hebben of hebben gehad. In een kleine groep doe je samen oefeningen om leeg in je hoofd en fit in beweging te blijven. Een prima vervolg op individuele oefentherapie Cesar/Mensendieck.

Waarom Oefen je FIT?

Oefen je FIT past bij jou als je:

 • graag op een gezonde en bewuste manier wilt bewegen.
 • meer inzicht wilt krijgen in de mogelijkheden van je lichaam.
 • je spier- en lichaamsconditie en flexibiliteit wilt verbeteren.
 • klachten de baas wilt blijven.
 • ontspanning en ontspannen bewegen ook belangrijk vindt.

Voor wie?

Jong en oud, met of zonder klachten, iedereen kan meedoen. Om effectief je spieren te gebruiken, je houding te verbeteren en je fitter te voelen. Oefeningen helpen klachten te verminderen én voorkomen.

Duur en intensiteit Oefen je FIT?

Op een vast tijdstip kom je wekelijks bijeen in een groepje van ca. 6 personen. Prijs op aanvraag.

Oefen je FIT! kun je volgen in Breezand, Den Helder, Hippolytushoef, Nieuwe Niedorp, Schagen en Wieringerwerf.

Folder >> Oefen je Fit! Nieuwe Niedorp

Mindfulness

Mindfulness Training

Veel stress en onrust in je hoofd kunnen spanningsklachten veroorzaken. Dan verlies je de grip op je dagelijkse activiteiten en word je onzeker. In de Mindfulness Training leer je de rust en balans te hervinden.

Waarom Mindfulness Training?

Een mindfulness past bij jou omdat je:

 • rustiger in je hoofd wilt worden.
 • beter naar je lichaam wilt leren luisteren.
 • meer ruimte wilt geven aan gevoelens.
 • meer ontspanning wenst.
 • beter wilt slapen.
 • nieuwsgierig bent naar mediteren en het effect ervan op je gezondheid.
 •  weet dat mediteren goed voor je is, maar je vindt het lastig om alleen te doen.
 • je wel eens andere meditatieoefeningen wilt proberen.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen. Deze definitie verwijst naar het vermogen om opmerkzaam te zijn van gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en de fysieke omgeving op een accepterende manier. Zonder te oordelen of iets goed of fout is. Het leert je om (negatieve) gedachten en gevoelens te beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen in plaats van feiten. Je kunt er makkelijker afstand van  nemen.

Duur en intensiteit Mindfulness Training?

Onze 8 weekse Mindfulness trainingen geven wij in Julianadorp, Nieuwe Niedorp en Hippolytushoef. Onder begeleiding van de oefentherapeut kom je  bijeen in een groepje van 2 tot 8 personen. De training bestaat uit oefenen en stukjes theorie. Je oefent thuis met behulp van geluidsbestanden en een werkboek. Wekelijks heb je contact met de groep en de oefentherapeut.

Meer info >> Mindfulness Julianadorp Hippolytushoef

Meer info >> Mindfulness Nieuwe Niedorp

 

Osteoporose

Workshops en trainingen  osteoporose

Extra begeleiding van een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is heel zinvol zijn als je osteoporose hebt. In groepsverband werk je samen aan sterkere botten, spieren en balans. Je motiveert en stimuleert elkaar en kunt onderling contact houden.

Workshops osteoporose

Tijdens een workshop delen we actuele informatie omtrent leefregels en oefeningen voor mensen met osteoporose.
Duur: ongeveer 1,5 uur. Kosten op aanvraag.

Trainingen osteoporose

Onze 9-weekse training biedt actuele informatie, oefeningen en valpreventie. In groepjes van 2 tot 8 personen krijg je weer grip op je klachten. Onder begeleiding van een oefentherapeut Cesar en Mensendieck.
Duur: 9 x 1,5 uur.  Kosten op aanvraag.

Voor de mogelijkheden in Nieuwe Niedorp zie de osteoporose folder >>

Deze workshops en trainingen kun je volgen in Nieuwe Niedorp, Schagen, Hippolytushoef en Wieringermeer.

Valpreventie: In Balans

In Balans: een cursus valpreventie voor ouderen

Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je hebt om te vallen. Een valpartij zit in een klein hoekje. Als je door de val een heup of pols breekt, heeft dat ingrijpende gevolgen voor het dagelijks functioneren. Een cursus In Balans voor valpreventie helpt vallen voorkomen.

Waarom cursus In Balans?

Deelnemers aan deze cursus komen letterlijk steviger in hun schoenen te staan. Het verbetert de mobiliteit en het evenwicht. Beweegoefeningen, informatie en tips vergroten het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid. Het verbetert de gezondheid en vermindert sociaal isolement en/of depressie. Bovendien bevordert het  een gezonde en actieve leefstijl .

Voor wie?

De cursus 'In Balans' is geschikt voor alle ouderen. Ook voor hen die goed ter been zijn. Juist omdat een goede balans positief doorwerkt op de gezondheid en vallen voorkomt, heeft iedereen baat bij de cursus. De ervaring leert dat de meeste winst ligt bij zelfstandig wonende ouderen van 70+  en ouderen woonachtig in woonzorginstellingen.

Duur en intensiteit cursus 'In Balans'

De cursus ‘In Balans´ bestaat uit drie fases: een informatiebijeenkomst, drie voorlichtingsbijeenkomsten en 16 trainingsweken. Elke week twee trainingen van één uur. Tijdens de 2e en de 15e week worden balanstesten afgenomen om de progressie te kunnen meten. Deze lessen duren 2 uur. Een verkorte cursus is ook mogelijk. Prijs is op aanvraag.

De cursus In Balans wordt gegeven in Hippolytushoef, Middenmeer en Nieuwe Niedorp.

Folder >> cursus In Balans

Zwangerschapscursus

Zwangerschapscursus

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Ook de bevalling en de eerste tijd daarna zijn van invloed op lichaam en geest. Een zwangerschapscursus onder begeleiding van een oefentherapeut helpt je goed om te gaan met de veranderingen.  Bovendien is het leuk je ervaringen met andere zwangere dames te delen. Je steunt elkaar en geniet samen van wat komen gaat.

Waarom een zwangerschapscursus?

Zwangeren krijgen inzicht in de veranderingen in hun lichaam. Ook bereiden we ze voor op de bevalling en de tijd erna. Oefeningen verbeteren de lichaamshouding en hebben een gunstig effect op de rug en het bekken. We zorgen ervoor dat je conditie op peil blijft. Ook leer je hoe je kunt ontspannen en hoe je weeën kunt opvangen. Zo ga je vol zelfvertrouwen de bevalling tegemoet. En kun je volop genieten van je kindje.

Voor wie?

De zwangerschapscursus is geschikt voor alle zwangeren in iedere fase van de zwangerschap.

Duur en intensiteit

Een cursusgroep bestaat uit kleine groepen. De cursus omvat 6 tot 10 bijeenkomsten. Ook na de geboorte van je kindje is het goed om de adviezen op te volgen. Een nagymcursus behoort tot de mogelijkheden. Dan werk je tijdens je verlof aan een optimale balans in je lichaam en je spieren.

Kosten: prijs op aanvraag

Meer info >> Zwangerschapscursus Den Helder

Slaap Slim

Een slechte nachtrust zorgt ervoor dat je overdag niet goed uitgerust bent. Door deze vermoeidheid kun je sneller geïrriteerd raken. Je bent overdag misschien minder scherp en wordt steeds meer gehinderd in je dagelijkse functioneren. Al gauw beïnvloedt de slapeloosheid steeds meer je leven. Hier ga je weer over piekeren waardoor je nog slechter slaapt. De vicieuze cirkel is rond. Gelukkig kun je slim slapen leren.

Waarom Slaap Slim?

Slaap Slim richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel. Na deze oefentherapie in groepsverband slaap je weer makkelijker in of door. En voel je je weer energieker.

Wat is Slaap Slim?

Bij de Slaap Slim methode bepaal je samen met de oefentherapeut welk doel je wilt bereiken. De cursus maakt je bewust van de oorzaak van jouw slaapprobleem. Je krijgt handvatten en oefeningen om je gedachten gemakkelijker los te laten en je lichaam te ontspannen. Zodat je weer goed kunt slapen. Verder werk je aan een evenwichtige leefsituatie. 

Duur en intensiteit cursus Slaap Slim

De cursus Slaap Slim bestaat uit een individueel intakegesprek, 4 wekelijkse groepsbijeenkomsten en 2 follow-ups. Je oefent thuis met oefeningen en opdrachten uit het werkboek. Ook krijg je de inlogcode van de website Slaap Slim waar je extra oefeningen kunt vinden. Prijs is op aanvraag.

De cursus Slaap Slim kun je volgen in Hippolytushoef en Julianadorp.

Folder >> Slaap Slim

 

Parkinsongroep

Parkinson Oefengroep

Samen bewegen en oefenen werkt stimulerend! Het doel van de oefengroep is om zo optimaal mogelijk te kunnen blijven bewegen in het dagelijks leven. De groep wordt begeleid door onze oefentherapeuten die zijn aangesloten bij ParkinsonNet.

Voor wie

Voor iedereen met de diagnose Parkinson of Parkinsonismen, die in groepsverband wil werken aan zijn of haar zelfredzaamheid.

Oefeningen

De oefeningen die gegeven worden in de oefengroep zijn gericht op het soepel houden van de gewrichten, het versterken van de spieren en het verbeteren van de balans, de coördinatie en de conditie. Vooral de dagelijkse activiteiten worden getraind, zoals het opstaan en gaan zitten, het lopen, omdraaien in bed, etc.

En juist die specifieke problemen waar je met de ziekte van Parkinson mee te maken krijgt.  Zoals bijvoorbeeld ‘’ freezing” en het doen van “dubbel taken”. Er worden beweegstrategieën getraind om hier beter mee om te kunnen gaan. Onder andere wordt de PWR methode gebruikt.

Duur en intensiteit

De lessen duren een uur en worden wekelijks op vaste tijdstippen gegeven in Middenmeer en Nieuwe Niedorp.
Folder >> Parkinson oefengroepen Nieuwe Niedorp

Waarom Mens & Co

groene-lijn
 • Vermindert en voorkomt klachten

 • Gericht op lichaam én geest

 • Holistische aanpak

 • Individuele oefentherapie

 • Groepstherapie

 • 10 vestigingen in Noord-Holland

 • Huisbezoek mogelijk

 • Samenwerkende specialisten

 • Geregistreerd in kwaliteitsregister

Vrij in beweging. Daarom Mens & Co!

Keuze uit 9 locaties

groene-lijn

Mens & Co heeft 9 vestigingen in de kop van Noord-Holland: in Breezand, Den Helder, Hippolytushoef, Julianadorp, Middenmeer, Nieuwe Niedorp, Schagen, Tuitjenhorn. Onze oefentherapeuten werken onderling nauw samen.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

Veel zorgverzekeringen bieden (deels) vergoeding voor de behandeling van oefentherapie Cesar/Mensendieck bij Mens & Co.