FAQ

rode-lijn

Home » FAQ

Alle meest gestelde vragen over Mensendieck en Cesar oefentherapie voor jou op een rij. Staat jouw vraag er niet tussen? Schroom niet en neem contact op met onze oefentherapeuten in Noord-Holland Noord. Wij helpen je graag. 

Wat is het verschil tussen oefentherapie Mensendieck en Cesar?

Marie Cesar was een leerling van Bess Mensendieck. Na haar opleiding tot oefentherapeut Mensendieck ontwikkelde zij een eigen visie. Een verschil is dat de Cesar therapeut de oefeningen voor doet en een oefentherapeut Mensendieck een mondelinge instructie geeft. Bij de oefentherapeut Mensendieck ligt de nadruk meer op het bewust voelen van bewegingen en spierspanning. De Cesar therapie is dynamischer. Nog steeds zijn er echter veel overeenkomsten tussen Mensendieck en Cesar. Er is een gezamenlijke beroepsvereniging omdat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen.

 

Is mijn houding en manier van bewegen op mijn leeftijd nog te verbeteren?

Het is mogelijk om nog op ver gevorderde leeftijd actief bezig te zijn met jouw houding en manier van bewegen. In hoeverre je houding verbeterd kan worden, hangt van vele factoren af. De leeftijd is er slechts één van. Juist bij het ouder worden is het van belang om je lichaam soepel en sterk te houden. Wanneer je regelmatig oefent, gezond en bewust blijft bewegen, zul je daar zeker baat bij hebben.

Wordt de oefentherapie vergoed door de zorgverzekering?

Oefentherapie Mensendieck en Cesar is een erkende paramedische behandelmethode. De therapie wordt in veel gevallen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij chronische patiënten en patiënten onder de 18 jaar wordt de behandeling vanuit de basisverzekering vergoed. Meer informatie kun je vinden onder het kopje vergoedingen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het landelijk behandelgemiddelde voor oefentherapie ligt ongeveer op 10 behandelingen. Dit is een gemiddelde, dus er zijn mensen die meer of juist minder behandelingen nodig hebben. Dit hangt af van de aard van de klacht en van hoeveel je thuis oefent en de houdings- en bewegingsveranderingen toepast in jouw dagelijkse bezigheden.

Kan ik met een burn-out ook bij de oefentherapie Mensendieck/Cesar terecht?

De psychosomatische oefentherapeut geeft je inzicht in de relatie tussen jouw lichamelijke klachten en de achterliggende psychosociale oorzaken. De therapeut leert je weer signalen van jouw lichaam te voelen en hiernaar te luisteren en je gedrag te veranderen. Het leren omgaan met de stressfactoren en het leren ontspannen spelen hierbij een centrale rol. Je krijgt de regie terug.

Kunnen kinderen ook worden behandeld?

 Ja, het kan zijn dat de wervelkolom niet helemaal recht groeit (scoliose, lordose, kyfose). Soms wordt dit door de GGD geconstateerd en stuurt die het kind door. Ook een huisarts of specialist kan naar een oefentherapeut Cesar of Mensendieck doorverwijzen.

Doordat kinderen vaker zitten te gamen of gebruik maken van hun tablet of telefoon, ontstaat er een inactievere houding, waardoor er bijvoorbeeld nek- of rugklachten ontstaan.

Komt u ook op de werkplek kijken?

Ja, ook dit behoort tot onze mogelijkheden. Hiervoor is wel toestemming nodig van jouw werkgever. Wanneer de klachten sterk gerelateerd zijn met je werkomstandigheden kan een bezoek van een oefentherapeut Mensendieck of Cesar aan jouw werkplek wenselijk zijn. De oefentherapeut kan aanwijzingen geven over hoe jouw werkplek ergonomisch verbeterd kan worden. Daarnaast is het nuttig om de geoefende werkhoudingen en bewegingen op de werkplek te herhalen, zodat de oefentherapeut je nog extra aanwijzingen kan geven.

 

Wat is het verschil tussen Oefentherapie Cesar/Mensendieck en fysiotherapie?

Een oefentherapeut Cesar/Mensendieck is een specialist in het aanleren van gunstiger houdings-en bewegingsgewoontes en pakt zo, samen met jou, de oorzaak aan. Daarbij kijken wij naar het gehele lichaam en niet alleen naar de locatie waar de klacht zich bevindt. Door gebruik te maken van spiegels krijg je een beter inzicht in jouw houdings- en bewegingspatroon. Door middel van mobiliserende, stabiliserende en spierversterkende oefeningen wordt gewerkt aan het verbeteren van houding en bewegingen, zodat lichamelijke klachten zullen verminderen of verdwijnen of kunnen worden voorkomen.

Hoewel bij fysiotherapie ook oefeningen in de behandeling zijn opgenomen, wordt er ook gebruik gemaakt van andere technieken, apparaten en hulpmiddelen, dry needling en manuele therapie.

Is oefentherapie Mensendieck een alternatieve geneeswijze?

Nee, oefentherapie Mensendieck is een erkende paramedische en reguliere behandelmethode. De oefentherapeuten hebben een 4-jarige Bachelor opleiding afgerond.